Ensimmäinen pulla uunista ulos - Harjoittelijasta rautaiseksi ammattilaiseksi

Ensimmäinen pulla uunista ulos - Harjoittelijasta rautaiseksi ammattilaiseksi

On yli vuosi siitä, kun Luksiasta saapui ensimmäinen työharjoittelija, nyt on kolmas harjoittelu meneillään.


Vuosi on todella lyhyt aika, mutta siitä huolimatta se on loistava aika pistää itsensä likoon ja jossain vaiheessa verrata omaa kehitystään lähtötilanteeseen. Aloitin yhteistyön Luksian kanssa alkuvuonna 2018 ja otin ensimmäisen harjoittelijan hellään huomaani. Tämä tapaus oli kuitenkin entuudestaan tuttu, mikä tietysti helpotti hiukan alkutaivalta.

Ja kyllähän hommaa riitti. Ensimmäinen harjoittelu kesti muistaakseni 4 viikkoa ja kieltämättä osui hiljaisimpaan kauppa-aikaan. Ehdittiin silti tutustua vähän liiketalouden termeihin ja kyllä me päästiin hiukan sisään asiakaspalvelun perusteisiin. Kehitystä jo 4 viikossa tapahtui paljon ja mietinkin, ettei koko nykynuoriso voi olla pilalla. Tarvitaan vaan enemmän vipuja, jotta nuoret pääsisivät kokemaan sitä todellista työntekoa. Ja varsinkin harjoitteluvaiheessa pitäisi päästä monien eri osa-alueiden kimppuun, fiilistellä mikä tuntuu omalta ja lähteä koulutuksessa valikoimaan niitä polkuja.

Kyllähän se on yksityisyrittäjälle mielenkiintoinen paikka, kun edessä seisoo melko kokematon kaveri, jolle pitäisi opettaa talon tavat, olla mukava, mutta samalla johdonmukainen johtaja. Mikään kurssi nimittäin ei kerro miten alaisen johtaminen käytännössä hoidetaan, vaikka kaikenlaisia kaavoja, teorioita ja tutkimuksia on maailman tappiin. Itse sanoisin, että kyse on ihan esimiehen omasta persoonasta, omasta työhistoriasta ja kokemuksesta esimiehistä. 

Alussa toki oli rajojen hakua. Mietin paljon miten palautetta annetaan, jotta toinen kokee sen enemmänkin positiivisena kuin negatiivisena. Palaute kun ei voi olla tuomitsemista, koska aina tulee toinen mahdollisuus, jolloin voi asian tehdä paremmin. Aina voi kehittyä. 

Samoin myös kannustaminen. Liian ylimalkainen alamaisen ylistys saa esimiehen vaikuttamaan epäluotettavalta. Jäpti ja reilu palaute hyvin hoidetusta hommasta on enemmän kuin tarpeeksi. Se luo hyvää pelihenkeä ja boostia seuraavaan haasteeseen.

Tähän projektiin lähtiessäni, en olisi voinut kuvitella kuinka paljon voi yrittäjä tarvita apukäsiä. Luulenkin, että moni yrittäjä henkensä kaupalla yrittää pärjätä yksinään, koska muuten joku voisi ajatella että on heikko tai laiska. Mitä yrittäjät oikeastaan eivät ole koskaan.


Niin siinä kuitenkin kävi, että toisen harjoittelun alkutaipaleella huomasin pienen mini-minäni tulevan kyynerpäät esillä estradille. Viime harjoittelusta oli jäänyt selkeästi nälkä, halu tehdä asiat vielä paremmin ja rutikuivan pesusienen tavoin valmiina imemään ammattilaisuutta kudoksiinsa! Niin sitä pitää!- Kauppias Lundqvist

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.