Joulukalenterin Luukku 1 "Annus Horribilis"

Joulukalenterin Luukku 1

Vuosi 2020 alkoi loistavasti.

Tammikuussa lensin vaatealan messuille Berliini Premiumiin. Aikaisemmin olin jo käynyt kaksi kertaa Kööpenhaminan CIFF-messuilla, mutta Premium oli aivan toinen juttu. Berliiniin saavuttuamme astuimme lentokentän parkkipaikalla olleeseen messubussiin, joka vei meidät suoraan messuhalliin tai halleihin. Halli oli valtava. Messutilaa oli silmänkantamattomiin, eri kerroksissa ja useammissa halleissa. Messuilla ideana oli, että jokaisella sisäänostajalla oli oma puhelinsovellus, jolla otettiin ylös mielenkiintoiset merkit. Jos visitoit ständillä, pyydettiin lukemaan QR-koodi, jolla lisäsit merkin sovellukseesi. 

Kiertelimme ensimmäisen päivän etsien kiinnostavia merkkejä ja odottelimme, että pääsisimme viemään tavaramme Scandic Hotelliin, joka oli yllättävän lähellä messualuetta. Hotelliin pääsi hyvin kävelemällä, mutta mikäli laiskotti, pystyi hotellille menemään metrolla. Metron kanssa matkaa oli vain yksi pysäkki. Metroa käytimme useasti kun lähdimme tutustumaan syvemmälle Berliiniin keskustaan. 


Berliinin messut olivat oman kokemukseni mukaan käännekohta urallani siinä mielessä, että tiesin nyt tasan tarkkaan, mitä tuotteita syksyn mallisto pitää sisällään. Daniel Hechterin mallisto vakuutti uudella teknologiallaan, Colours & Sons oli yllätti hauskoilla kuoseilla, Meyer valikoimallaan ja lähes jokainen merkki oli ottanut nyt kestävän kehityksen arvomaailmansa kärkeen. Tuli sellainen olo, että muotiteollisuus tai ainakin tämä slow fashion-puoli, haluaa olla osa ratkaisua, ei ongelmaa.

Tuo Happy Sock x Disney- mallisto tuli juurikin Berliinissä bongattua ja kuvan mukainen ständi odottaakin nyt liikkeessä joululahjan ostajia! 


Berliinin jälkeen tuntui kaikki mahdolliselta. Olin erittäin varma, että olin juuri ostanut elämäni parhaan malliston. Nyt vuoden vaihtuessa olen vieläkin samaa mieltä. Maaliskuun puolessa välissä maailma kuitenkin antoi sellaisen iskun, että ilmat menivät pihalle moneksi kuukaudeksi. Koronavirus levisi kuin kulovalkea maailmassa ja ensimmäistä kertaa elämässä oli hetki, kun et voinut enää vaikuttaa mihinkään. Kevätmallistot pakkautuivat liikkeeseen ja liikkeen edessä oleva, Karkkilan kiireisin risteys, oli yllättäen täysin tyhjä. Ketään ei enää liikkunut missään. Yritin lohduttautua sillä, että jokaisella on sama tilanne. Se ei kuitenkaan tuntunut miltään, kun mietti kuinka paljon töitä on saanut tehdä, jotta olisi edes tässä pisteessä. Nyt jokainen kuukausi olisi pitkällä miinuksella ja olin ostanut ensimmäistä kertaa liikkeeseen myös naisten malliston. Tämä tarkoittaa ainoastaan sitä, että laskupino oli normaalia korkeampi ja nyt myös tulot romahtivat. Mallistot tilataan nimittäin reilu puoli vuotta aikaisemmin, eikä niiden peruminen ole enää tämän jälkeen mahdollista. Ongelma siis vain paisui paisumistaan.


Maaliskuussa pidin kuitenkin pään kylmänä. Otin Säästöpankkiin yhteyttä ja neuvottelin raha-asiat siihen kuntoon, että saamme lisäaikaa selvittää miten tästä kriisistä tullaan ulos. Yritin selvittää itselleni, että tämä on muutaman kuukauden kyykkäys, mutta eipä se nyt ihan ollutkaan. Huhtikuussa täydellinen pysähdys lopulta realisoitui. Aloin tekemään Livelähetyksiä, jotta saataisiin edes jotenkin asiakkaisiin yhteys. Livelähetykset todettiin ihan toimivaksi konseptiksi ja niitä jatketaan nyt myös joulukuussa, kun koronatilanne on jälleen pahenemaan päin.

Toukokuussa asiakkaita kävi hiukan huhtikuuta paremmin, mutta jäimme aivan selkeästi jälkeen viime vuosista. Ei auttanut kuin odottaa, että tilanne helpottuisi. Livelähetykset jatkuivat ja pyrittiin kehittämään kaikenlaista, jotta pysyttäisiin pinnalla edes jotenkin. Kävimme mm. kuvaamassa mallistoamme ensimmäistä kertaa Tehtaan Hotellilla ja täytyy sanoa, että mallistomme oli kuin nenä päähän hotellin sisustuksen kanssa.

Kesällä koronatilanne oli siinä pisteessä, ettei koko tautia muistanut enää kukaan. Koko Karkkila heräsi eloon, kun kylä täyttyi kotimaan matkailijoista. Oli mahtavaa tavata uusia asiakkaita ja päästä tekemään taas sitä työtä, jota ei keväällä päässyt tekemään. Koko kesä meni itselläkin ihan vain tutustuessa paikalliseen tarjontaan. Melontaa Vähäveden tilalla, hyvää ruokaa Tehtaan Hotellilla ja kuohuvaa Käsityökahvilassa. Sitä itsekin huomasi, ettei Karkkilasta tarvitse lähteä, jos haluaa kokemuksia.

Syksyn lähentyessä tunnelmat muuttuivat jälleen tummemmiksi, mutta uskalsin ostaa kevään 2021 malliston melko rohkeasti. Koin, että on ajateltava eteenpäin ja aikaan jolloin rokotusohjelma on alkanut puremaan ja maailman tilanne helpottaa. Ennen pystyi suunnittelemaan elämää melko hyvin, mutta nykyään on totuttava suureen määrään epävarmuutta. Mutta sitähän yrittäjyys melko pitkälti on. Valtavan epävarmuuden sietämistä.

Joulun, toisin sanoen tärkeimmän sesongin lähestyessä, on selvää, että vanhalla yrityksellä on vahva asiakaspohja. Asiakkaat ovat pääsyy, miksi on ylipäätänsä selvitty näin pitkälle kriisissä. Vaikeimpina aikoina asiakkaat tukivat lahjakortein ja tsemppaavin viestein, kiitokset siitä jokaiselle asianomaiselle. 

Koska joulu on hiukan epävarmaa aikaa nyt koronan vuoksi, otimme liikkeeseemme Postin noutopisteen. Nyt muutaman päivän kokemuksella, on pakko todeta, että onpa mukavaa törmätä vanhoihin asiakkaisiin myös näissä merkeissä! Katsotaan miten selviämme yhden naisen henkilöstöllä, kun joululahjojen myynti alkaa ja Postin pakettien määrä ei toistaiseksi ole vähenemään päin..

Lämpimästi tervetuloa liikkeeseen ja luonnollisesti verkkokaupat palvelevat myös! 10.12.2020 olemme myös mukana Tonttujen Yössä, jossa shoppailla voi myös ilta-aikaan klo 19-23.00! Nähdään!

Miesten mallisto: www.frankoy.fi

Naisten mallisto: https://franklund.vilkas.shop

Joululive 4.12.2020 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLfYN3RMw3vnt7wnHD3L-OUHbrXqFnUzQ3JLKoSnBFmQ7F7A/viewform

Tonttujen Yö 10.12.2020 klo 19-23.00 Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.