Villa - monipuolinen materiaali viileisiin päiviin

Villa - monipuolinen materiaali viileisiin päiviin

Villaa käytetään neuleissa, takeissa, puvuissa ja kerrastoissa, mutta miksi villa on niin loistava materiaali? Teimme pienen oppaan erilaisista villoista sekä niiden ominaisuuksista!


Mitä on villa?Villa on eläimestä saatavaa tekstiilikuitua. Villaa voidaan saada lampaasta, alpakasta, vikunjasta, laamasta, kamelista, kashmirvuohesta, angoravuohesta ja angorakanista.
Villa on loistava lämmöneriste ja sitä käytetään paljon vaateteollisuudessa. Villa kerätään eläimestä joko karvanlähtö aikana maasta tai eläintä avustetaan mekaanisesti. Kaikki eläimistä saatavat villat ovat hyvin erilaisia ja vain parasta materiaalia on rajoitetusti ja se on yleensä myös kalliimpaa. 

Käymme kirjoituksessamme läpi muutamia tyypillisimpiä villalaatuja, joihin liikkeessämme voi törmätä!


Mohair-villa


Mohair-villaa saadaan nuoresta Angora-vuohesta. Vanhetessaan vuohen villa muuttuu karheammaksi, jolloin se sopii ainoastaan mattoihin.
Mohairin ominaisuuksiin kuuluu silkin keveys ja pehmeys. Se on erittäin kestävää ja kiiltävää, sekä kestää hiukan tulta, vettä, venytystä ja rypistyy heikosti. Normaalin villan tavoin, mohair eristää lämpöä hyvin.

Merinovilla

Merinovillaa saadaan merinolampaan villakuidusta. Merinovilla on perinteiseen villaan nähden sileämpää, ohuempaa ja mielyyttävän tuntuinen iholla. Jalostajat pyrkivät jatkuvasti kehittämään merinokuitua eteenpäin saadakseen entistä ohuempia kuituja. Kuidun poikkeuksellinen ominaisuus on, että se sisältää pieniä tyhjiä tiloja, joihin kehon lämpö eristyy. Tästä syystä merinovilla on erittäin lämmin kevyestä olemuksestaan huolimatta.

Merinovilla on keveytensä vuoksi erinomainen lisä kerrastoissa ja urheiluvaatteissa. Tässäkin kuitenkin syytä tutkia ostettavan tuotteen hintaa, sillä halpa merinovillaneule ei todennäköisesti ole se laadukkain ja ominaisuuksiltaan paras. Hyvin ja huolellisesti tuotettu raaka-aine on aina kalliimpi kuin raaka-aine, jossa on jätetty tärkeitä työvaiheita välistä. Tämän vuoksi merinovillaista tuotetta etsiessä kannattaa panostaa laatuun ja huomioida myös se hinnassa.

Upea merinovillainen neule meiltä Tästä!


Alpakan villa

Alpakan villaa saadaan Alpakasta! Alpakka luetaan kamelieläimeksi, joita Suomessakin kasvatetaan ja kuulin jopa että täällä Karkkilassa päin löytyy myös ihan Alpakka tila!
Alpakan villan ominaisuuksiin kuuluu, ettei se sisällä lanoliinia eli villarasvaa. Eikä sen pinnassa ole suuria suomuja. Materiaali on siis todettu hyväksi heille, jotka kärsivät lievästä villa-allergiasta.

Alpakan villan kuitu on ontto, joten se varastoi hyvin kehon lämmön sen sisälle. Tästä syystä villa on lämmittävä myös ohuissa materiaaleissa.

Alpakkaa käytetään usein sekoitekankaissa, jolloin se tuo lämpöä ja pehmeyttä kankaaseen. Tällä tavalla kokonaistuotteen hinta ei kasva merkittävästi, vaikka alpakan villan ominaisuuksia tuotteessa onkin!

Meiltä baby alpakan villasta valmistettu neule: Täältä


Kashmir (Cashmere) villa

Kashmirvillaa saadaan kashmirvuohista. Sen parhaita ominaisuuksia on vaivaton keriminen, pehmeys, keveys ja lämpöisyys. Vuohella on päällyvilla sekä alusvilla, joista päällysvilla ei sovellu hienoimman kashmirin valmistukseen. Kashmirvuohia on kymmeniä erilaisia ja yksi vuohi tuottaa noin 500g kuitua vuodessa. 500g:sta vain 150g:aa on korkealaatuista aluskarvaa, jonka vuoksi hinnat voivat heitellä hyvinkin paljon eri tuotteiden välillä. Tämän lisäksi villan kerääminen on melko työlästä ja villantuotanto rajallista. Kashmirvillaa voidaankin pitää melko arvokkaana resurssina, koska kysyntää on.


Parhaan kashmirtuotteen huomaa yleensä hinnasta. Vaikka kashmiria olisi tuotteessa vain 30% saattaa hinta kivuta jo 150€ nurkille. Täysin kashmiristä valmistettu neule on luonnollisesti paljon hintavampi!


Kashmirvillaisen poolon löydät esimerkiksi täältä!Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.